Συχνές Ερωτήσεις
Ο ορθοδοντικός πρέπει κατ’ αρχάς να έχει αποφοιτήσει μετά από πέντε έτη σπουδών από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου αποκτώντας τον τίτλο “Χειρουργός οδοντίατρος”. Οι περισσότεροι απόφοιτοι ξεκινούν να εργάζονται ως οδοντίατροι χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση.
Για να λάβει κανείς τον τίτλο του “Ειδικού ορθοδοντικού” θα πρέπει μετά τις Οδοντιατρικές σπουδές να αποφοιτήσει από τριετές πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης όπου αποκτά τις θεωρητικές και κλινικές γνώσεις για να ευθειάζει τα δόντια, να συντονίζει την αύξηση των γνάθων και να βελτιώνει την λειτουργία της μάσησης παρέχοντας στους ασθενείς του απόλυτα εξειδικευμένες και μοναδικές για τον κάθε ένα θεραπείες προσαρμοσμένες απόλυτα στο πρόσωπο του.
Ο επίσημος τίτλος της ειδικότητας, όπως έχει θεσπιστεί από την Αμερικανική Ορθοδοντική Ομοσπονδία ( American Dental Association ), είναι Ορθοδοντική και Οδοντο-Προσωπική Ορθοπεδική ( Orthodontics and Dento-Facial Orthopedics ).
Η Ορθοδοντική ασχολείται με την μετακίνηση των δοντιών ενώ η Οδοντο-Προσωπική Ορθοπεδική με την καθοδήγηση της αύξησης των γνάθων.
Στην Dr. Dalassou Orthodontics φέρνoμε την Οδοντο-Προσωπική Ορθοπεδική σε ένα νέο επίπεδο. Η θεραπευτική μας προσέγγιση μας επιτρέπει, όχι μόνο να διευθετούμε τα δόντια αποδίδοντας για το κάθε πρόσωπο το πλέον αισθητικό χαμόγελο, αλλά και να «ευθυγραμμίζουμε» τις γνάθους στις περιπτώσεις που διαφορετικά θα χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση.
Εάν θέλετε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας, τότε κάθε ηλικία είναι κατάλληλη για ορθοδοντική θεραπεία. Στα παιδιά, η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρεία (American Association of Orthodontists) συνιστά να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος από ειδικό ορθοδοντικό γύρω στην ηλικία των επτά ετών.
Συνήθως όχι. Σε αυτή την ηλικία έχουν ανατείλει κάποια μόνιμα δόντια και ο ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε εξέλιξη και να καθορίσει ποια θα είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.
Όχι, δεν υπάρχει. Ο χώρος που είναι διαθέσιμος για τα μόνιμα δόντια δεν αυξάνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χώρος για τα δόντια που θα ανατείλουν μπροστά από τον πρώτο μόνιμο γομφίο μικραίνει με την πάροδο του χρόνου.
Συνήθως όχι. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει ένα σοβαρό σκελετικό ή λειτουργικό πρόβλημα σε εξέλιξη που χρειάζεται να διορθωθεί νωρίς, ενδείκνυται να γίνει μία Α΄φάση “προληπτικής” ορθοδοντικής θεραπείας και στη συνέχεια ο ορθοδοντικός να παρακολουθεί την εξέλιξη του παιδιού έως ότου είναι κατάλληλη η στιγμή να ξεκινήσει η πλήρης θεραπεία (Β’ φάση)
Η πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας, όταν κρίνεται απαραίτητη, συνήθως γίνεται στην ηλικία των επτά έως δέκα ετών. Διαρκεί περίπου 10-20 μήνες και ο κύριος στόχος της είναι να διορθώσει υπάρχοντα λειτουργικά ή σκελετικά προβλήματα εμποδίζοντας τα να γίνουν σοβαρότερα. Έτσι αποφεύγεται μία δυσκολότερη και μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία στο μέλλον με πιθανές εξαγωγές δοντιών. Επειδή η θεραπεία αυτή βελτιώνει την εμφάνιση του παιδιού αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του.
Σε περιπτώσεις που η αύξηση των γνάθων έχει ευθυγραμμιστεί και τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν σε ευνοϊκές θέσεις δεν χρειάζεται να ακολουθήσει δεύτερη φάση θεραπείας.
Συνήθως θα χρειαστεί πλήρης θεραπεία μετά την πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας. Την περίοδο μετά την Α’ φάση θεραπείας ο ορθοδοντικός παρακολουθεί την ανάπτυξη των γνάθων και την ανατολή των δοντιών και ενημερώνει τους γονείς και τον ασθενή για την εξέλιξη της αύξησης του.
Βουρτσίζοντας τα δόντια σας επιμελώς μετά από κάθε λήψη τροφής ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και οπωσδήποτε μετά το βραδινό γεύμα. Πάντοτε φροντίζετε να μην παραμένουν υπολείμματα τροφών γύρω από τα σιδεράκια. Να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο και μετά το βραδινό βούρτσισμα να κάνετε πλύσεις με ένα απλό φθοριούχο διάλυμα, για την πρόληψη δημιουργίας τερηδόνας. Συνιστάται να αποφεύγετε τις κολλώδεις τροφές καθώς και τις τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη. Απαραίτητος είναι ο ανά 6μηνο καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών από τον οδοντίατρο.
Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί εξαρτάται από το συγκεκριμένο ορθοδοντικό πρόβλημα και από την συνεργασία που επιδεικνύει ο ασθενής στο να επιμελείται τα “σιδεράκια” του και να φορά τα κινητά μηχανήματα ή τα λαστιχάκια του όπως του έχει υποδείξει ο ορθοδοντικός του. Μία θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως 30 ή 36 μήνες, ενώ ο μέσος όρος για μία πλήρη θεραπεία είναι περίπου 24 μήνες.
Εξαρτάται από την θεραπεία που χρειάζεστε, το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και το χρόνο της θεραπείας.
Το κόστος της θεραπείας καθορίζεται στην αρχή της θεραπείας και ο συνήθης τρόπος αποπληρωμής περιλαμβάνει μία προκαταβολή στο ξεκίνημα της θεραπείας και μηνιαίες δόσεις έως την εξόφληση.
Τα σιδεράκια δεν πονάνε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της θεραπείας. Μετά από κάποια ραντεβού είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε μία ενόχληση στα δόντια που μετακινούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα συνηθισμένο παυσίπονο θα απαλύνει το σύμπτωμα.
Μπορείτε να τρώτε κανονικά αλλά πιο προσεκτικά με τα σιδεράκια. Συστήνεται να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές όπως τα παξιμάδια, τους σκληρούς ξηρούς καρπούς, τα ολόκληρα καρότα ή τα ολόκληρα μήλα που πρέπει να κόβετε σε μικρότερα κομμάτια γιατί μπορεί να ξεκολλήσουν κάποιο σιδεράκι, να παραμορφώσουν το τόξο και να καθυστερήσουν την πρόοδο της θεραπείας.
Βεβαίως, και μάλιστα είναι απαραίτητο να γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών συστηματικά, σε συνήθεις περιπτώσεις ανά εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, ώστε να διατηρείται η υγεία των δοντιών και των ούλων.
Τα σιδεράκια δεν εμποδίζουν στα μαθήματα ή στα αθλήματα. Σε κάποια σπορ όμως είναι καλό να φοράτε προστατευτικό νάρθηκα.
Σήμερα το 25% των ορθοδοντικών μας ασθενών είναι ενήλικες. Η υγεία, η χαρά και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικά για όλους. Κανένας ασθενής δεν είναι «πολύ μεγάλος» για να βάλει σιδεράκια! Και οι ενήλικες δικαιούνται ένα υπέροχο χαμόγελο!
Απλά τηλεφωνήστε μας! Θα κλείσουμε μαζί ένα ραντεβού σε μέρα και ώρα που σας εξυπηρετεί.